Instrumentkeuze

Wat heb je nodig en waar kies je voor?  

Keyboard
Piano

Privé les 

Als je privé les volgt om toetsen te leren spelen, heb je thuis een instrument nodig. Het is belangrijk dat het oefenen op een zuiver instrument gebeurt.

Het instrument moet ook aanslaggevoelig zijn. Dat betekent dat je een hardere klank krijgt, als je de toets harder aanslaat.

Het moet ook toetsen van een redelijk formaat hebben.

Een (sustain)pedaal is ook nodig.

Het instrument hoeft niet heel erg duur te zijn. Gelukkig is het vandaag de voor veel mensen mogelijk om een goed instrument in een betaalbare prijsklasse te vinden.

Piano

Natuurlijk is een akoestische piano een geweldig instrument. Het is dan ook fijn als je zo’n instrument tot je beschikking hebt. Spelen op een akoestische piano is meer dan het met je vingers bedienen van een mechaniek. Piano spelen lijkt op zingen: vanuit een gevoel een klank maken.

Een piano is wel een instrument dat prijzig is in de aanschaf en bovendien goed onderhouden moet worden: het moet minstens 2 keer per jaar gestemd worden, anders speel je op een onzuiver instrument. Maar daar heb je dan ook een instrument voor dat meer dan een leven lang meegaat!

Elektrische piano

Ook de techniek heeft ons prachtige instrumenten opgeleverd. Een elektrische piano (aanslaggevoelig, met gewogen toetsen en een groot klavier) hoeft niet veel meer te kosten dan €500,–. Dit instrument is zuiver en hoeft niet gestemd te worden. Een goed alternatief wanneer een akoestische piano te duur is, of wanneer het voor de leerling mogelijk moet zijn om met een koptelefoon te spelen. (Kijk wel even of dat kan bij dat instrument. Meestal wel.) Dat kan nog wel eens handig zijn in een gezin. Een elektrische piano zet je ook net even wat eenvoudiger op de slaapkamer.

Keyboard

Er zijn ook keyboards die prachtige klanken voorbrengen en ons weer heel andere mogelijkheden bieden. Denk hierbij aan het leren kennen van allerlei geprogrammeerde muziekstijlen en de mogelijkheden om de verscheidene klanken van allerlei instrumenten te leren kennen.

Maatgevoel wordt gestimuleerd door de beat van de styles.

Allerlei effecten zijn toe te voegen.

Dit stimuleert de creativiteit enorm!

Het is prettig dat je er op kunt spelen terwijl je een koptelefoon draagt, waardoor je andere mensen die in dezelfde ruimte zitten niet hindert.

Ook hier heb je voor wat lagere bedragen, goede instrumenten. Deze instrumenten gaan natuurlijk wel iets minder lang mee dan een akoestische piano.

Vraag advies

Vraag eventueel advies bij uw instrumentkeuze. Het is een vak apart om iemand te adviseren bij de aankoop van een instrument. Wanneer u een instrument gaat aanschaffen, raad ik u aan om naar een erkend leverancier te gaan.

Het is absoluut geen gek idee om een tweedehands piano te kopen, maar laat er dan wel even een deskundige naar kijken. Die kan zien of de zangbodem in orde is etc. Op die manier vermijdt u een miskoop. U kunt ook met de verkoper afspreken dat u een taxateur naar het instrument laat kijken. U kunt de kosten delen b.v. Op dit moment zijn de piano’s niet erg duur in aanschaf, omdat veel mensen ze helaas wegdoen.